Chlamydia
-
Chlamydia is een van de meest voorkomende SOA's in Nederland. In 2022 liepen ongeveer 64.000 mensen in Nederland deze SOA op.
We zien deze SOA vooral bij jongeren onder de 25. Chlamydia komt zo veel voor, omdat het vaak geen klachten geeft. Hierdoor kan je het bij onveilige seks ongemerkt doorgeven door aan anderen.
Als er wel klachten zijn gaat het meestal om pijn bij het plassen of afscheiding. Vrouwen kunnen naast zulke milde klachten ook een grotere ontsteking krijgen. In het ergste geval leidt dit tot littekens, waardoor je minder goed zwanger kan worden.
Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Het is wel verstandig om ook je sekspartners van de afgelopen 6 maanden te laten weten dat ze zich moeten testen als blijkt dat jij chlamydia hebt. Zo verklein je de kans dat je na behandeling opnieuw chlamydia krijgt, want het doormaken ervan beschermd niet tegen een nieuwe infectie. -
Chlamydia wordt veroorzaakt door Chlamydia trachomatis (Ct). Dit is een bacterie van 0,2 micrometer die niet zichtbaar is met een microscoop. De bacterie is zo klein dat hij in de cellen van jouw lichaam verblijft en vermenigvuldigt (intracellulair). Er bestaan verschillende varianten van chlamydia. Voor SOA is het vooral belangrijk om te weten dat er de reguliere chlamydia is en een meer ernstige variant die vooral anaal een ernstigere infectie kan geven. Deze variant noemen we LGV (Lymphogranuloma venereum). In Nederland zien we dit uitsluitend bij mannen die seks hebben met mannen. Bij ZIZ testen we in deze groep bij een positieve anale test op chlamydia gratis door voor LGV.
-
Je kan chlamydia krijgen door seks zonder condoom (penis-vagina, penis-anus). Je kunt het ook in je keel krijgen door te pijpen, maar dit komt minder vaak voor. Het gebruiken van een condoom is zeer effectief in het niet krijgen van chlamydia.
-
De kans op chlamydia tijdens onbeschermde seks (penis-vagina) is ongeveer 10% per keer dat je seks hebt met iemand die chlamydia bij zich draagt. Overdracht gaat makkelijker van de man naar de vrouw dan andersom. Als blijkt dat jouw vaste partner chlamydia heeft is de kans dat jij chlamydia hebt groter dan 50%.
-
Veel personen met chlamydia hebben geen klachten, daarom is er niet veel bekend over het natuurlijk beloop van een onbehandelde chlamydia infectie. In één studie werd een gemiddelde besmettelijke periode gevonden van 1,3 jaar bij mensen zonder klachten. Ongeveer de helft van de vrouwen met chlamydia zonder klachten klaart de infectie zelf binnen één jaar. Na twee jaar is dit 80% en na drie jaar 90%.
-
Ja, een doorgemaakt infectie beschermd niet tegen een nieuwe infectie. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het doormaken van meerdere infecties de kans op complicaties vergroot. Dit komt mogelijk door een sterkere afweerreactie. Om deze reden is het ook belangrijk om je partners te waarschuwen en na je behandeling ten minste één week geen seks te hebben. Hiermee voorkom je het ping-pong effect, waarbij sekspartners elkaar steeds weer opnieuw besmetten met chlamydia.
-
Tot 90% van de vrouwen merkt niet dat ze chlamydia hebben. Als er wel klachten zijn betreft dit vooral pijn bij het plassen, verandere afscheiding, bloedverlies buiten de menstruatie om en/of bloedverlies/pijn tijdens de seks. Chlamydia kan bij vrouwen ook een opstijgende infectie geven en leiden tot PID (Pelvic Inflammatory Syndrome). De klachten bij PID bestaan vaak uit buikpijn, koorts en malaise. De gevolgen van PID kunnen bestaan uit chronische buikpijn, verminderde vruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.
-
Bij mannen met een chlamydia in de plasbuis geeft chlamydia in ongeveer de helft van de gevallen klachten. De andere helft merkt niet dat ze chlamydia bij zich hebben. De klachten bestaan voornamelijk uit een branderig gevoel bij het plassen. Je kan ook vooral in de ochtend last hebben van een waterige/pussige afscheiding uit de penis. In sommige gevallen geeft chlamydia een ontsteking van de bijbal. Dit geeft pijn in je balzak.
-
In de anus kan non-LGV chlamydia klachten geven zoals afscheiding, irritatie, jeuk, anale pijn en diarree. LGV is een ernstigere vorm van chlamydia in de anus die we in Nederland bijna uitsluitend zien bij mannen die seks hebben met mannen. Bij LGV kan er een meer heftige ontsteking plaatsvinden waarbij ook de lokale lymfeklieren betrokken zijn.
-
Bij mannen testen we op chlamydia in de urine. Hierbij is het belangrijk dat we de eerste straal urine opvangen en dat je bij voorkeur de 1 uur daarvoor niet geplast hebt. Vrouwen nemen zelf een uitstrijkje af in de vagina. Vervolgens testen we op de aanwezigheid van chlamydia door middel van een PCR-test. Uniek bij ZIZ is dat wij een van de snelste PCR testen gebruiken die er is. Hierdoor hebben we al een uitslag in 90 minuten.
-
Als je geen klachten hebt adviseren we om minimaal twee weken te wachten om betrouwbaar te kunnen testen. Als je wel klachten hebt kan je eventueel eerder testen. Direct testen na het lopen van risico is niet zinvol, omdat je dan nog in je incubatieperiode zit.
-
Bij mannen met chlamydia in de plasbuis behandelen we bij ZIZ met een eenmalige gift antibiotica. Mannen met een anale chlamydia en vrouwen behandelen we met een kuurtje antibiotica van 7 dagen, omdat dit voor infecties op deze locaties beter werkt.
-
Als je klachten hebt en het blijkt dat dit door chlamydia kwam adviseren we om de sekspartners van de afgelopen 6 weken te waarschuwen. Als je geen klachten hebt, maar toch positief bent getest op chlamydia adviseren we om je sekspartners van de afgelopen 6 maanden te waarschuwen. Het is belangrijk om je partners te waarschuwen om verdere verspreiding van chlamydia en het ontwikkelen van serieuze complicaties als gevolg van een chlamydia infectie tegen te gaan.
-
Voor chlamydia is dit niet nodig. Daarbij is het goed om te weten dat de test nog enkele weken positief kan blijven na succesvolle behandeling. Mocht je dit toch willen doen adviseren we om dit pas na 4-6 weken te doen. We adviseren wel om 4-6 maanden na een positieve test opnieuw te testen. We zien in deze periode namelijk wel eens nieuwe infecties door niet-behandelde partners.
Andere SOA testen
-
ChlamydiaUrine+keel+anus combi test57,-
-
0,-*
-
14,-
-
14,-
-
14,-
-
Hepatitis CAntistoffen test14,-
-
Hepatitis CRNA test (PCR)60,-
-
31,-
- * Gratis bij chlamydia test
- ¹ Indien nodig
- ² Indien aangetoond