Hepatitis B

Hepatitis B is virus dat een ontsteking van de lever kan geven. In 2022 hebben 76 mensen in Nederland hepatitis B opgelopen via seks. Een infectie met hepatitis B geeft vaak geen klachten. Hierdoor merkt je niet dat je Hepatitis B bij je draagt. Na een aantal jaren kan het echter forse schade aan de lever of zelfs leverkanker veroorzaken.

Hepatitis B kan in bloed, sperma en ontlasting aanwezig zijn. Overdracht vind plaats door seks zonder condoom of bloedcontact. Je hebt meer kans op hepatitis B als je een man bent die seks heeft met mannen of seks hebt met iemand uit een land waar Hepatitis B vaker voorkomt. Dit zijn vooral Azië, Afrika, delen van Zuid en Midden-Amerika, Oost-Europa en Rusland.

Hepatitis B gaat niet altijd vanzelf over. We spreken dan van een chronische infectie. In dat geval moet je bloed elk half jaar gecontroleerd worden en kan je medicijnen krijgen om te zorgen dat de ziekte minder schade aan de lever geeft.

Wist je dat je jezelf bij de GGD gratis kan laten vaccineren tegen hepatitis B als je een man bent en seks hebt met mannen of sekswerk doet.

Ontdek jouw risico op hepatitis B

Andere SOA testen

  • * Gratis bij chlamydia test
  • ¹ Indien nodig
  • ² Indien aangetoond