Syfilis

In 2022 is bij ongeveer 1.600 mensen in Nederland syfilis gevonden. 93% hiervan betrof mannen die seks hebben met mannen (MSM).

De bacterie die syfilis veroorzaakt verspreid zich na een infectie snel door jouw lichaam en kan zeer lang aanwezig blijven. Syfilis kan veel verschillende soorten klachten geven. Hierdoor wordt het ook wel eens 'the great imitator' genoemd.

Er zijn verschillende stadia van syfilis:

Primaire syfilis: Een stug aanvoelende pijnloze zwelling op de plaats van infectie (geslachtsdeel, anus of mond). Deze gaat na een paar dagen kapot in het centrum en vormt een soort krater.

Secundaire syfilis: Ongeveer 3-6 weken na het ontstaan van de zwelling zie je bij onbehandelde patiënten vaak de tekenen van secundaire syfilis. Deze bestaan vaak uit vlekjes over het hele lichaam inclusief handpalmen en voetzolen. Op de behaarde hoofdhuid kan het kale plekken geven. Er kunnen echter ook tal van andere klachten optreden zoals koorts, malaise, spierpijn en klachten zoals bijvoorbeeld slechter zien of horen.

Latente syfilis: Na deze eerste perioden van syfilis volgt een periode waarin er nauwelijks klachten optreden, maar de bacterie nog steeds aanwezig is in het lichaam.

Tertiare syfilis: 2-4 jaar na besmetting kunnen bij onbehandelde patiënten wat dikkere zwellingen in de huid ontstaan. Ook kan je klachten krijgen op verschillende plekke in lichaam zoals je hart, lever, hersenen of ogen. Dit zien we zelden in Nederland.

Syfilis kan overgedragen worden als een SOA, maar ook van moeder naar kind. Daarom krijgen vrouwen in Nederland standaard een test op syfilis tijdens de zwangerschap. Dit gebeurt niet overal in de wereld, waardoor de kans op syfilis in andere landen soms groter is.

De behandeling van syfilis bestaat uit injecties met antibiotica. Afhankelijk van het stadium betreft dit een eenmalige injectie of een serie injecties.


ontdek jouw risico op syfilis.

Andere SOA testen

  • * Gratis bij chlamydia test
  • ¹ Indien nodig
  • ² Indien aangetoond